Best of Homár

Best of Homár

Csúnya sztorik a világból: gyári Windows extrapénzért

Az egész poszt törölve lett

2016. január 07. - atpijkamo

Kimoderálva: Rejtélyes [11:03:56] A sztoribol ugy tunik, hogy a windows kulcsot eladtak meg valakinek, aki sikerrel aktivalta, ezert jelzi a windows a panaszosnak, hogy nem eredeti...
Tehat a CI licenszjogot lop es csalast is elkovet:
1: kifizettet egy olyan tetelt, ami benne van az eredeti arban
2: eladja egy harmadik szemelynek ugyanazt a licenszet.
Mas orszagban ezert a rolot lehuzatjak a ceggel, es csucsul a ceg tulaja/eladoja. Hungarisztanban meg vigan elnek...


Kimoderálva: KaTe [11:21:36] A sztoriból úgy tűnik, hogy poszternek komoly konkurenciát jelent az említett cég. Remélem a homár azért ellenőrzi a forrást, mielőtt engedélyezi hogy a nyilvánosság előtt bemocskoljanak más cégeket.
A posztoló állítja, hogy kizárólag a cég lehet a felelős az ügyfele problémájáért. Mert az ügyfele haverja biztos nem aktiválhatta be a Windowst ugyanazzal a kóddal?
Kedves Laci, tök jó, hogy még csak 1 képet se bírtál posztolni az esetről, mellékesen nem értem azt se, hogy minek intézed az ügyfeled dolgait. Meghatalmazott téged, vagy mi?
Pont olyan hiteles ez a pár sor, mintha a porszívóm írta volna.


Kimoderálva: sarostehen_ [11:24:14] Nem is feltétlen fontos hogy eladja valakinek. Dolgozó leírja a kulcsot, és az otthoni gépét beregisztrálja vele.
A pluszban kifizetett windowshoz.. Nem lehet hogy az OEM matricát ragasztották az aljára? Bár nem emlékszem hogy 15-ért árutak valaha win 7-et.


Kimoderálva: KaTe [11:26:39] Mellékesen mennyivel tisztességesebb lenne először megkérdezni a céget és az ő válaszukkal lehozni a cikket, mert ha esetleg a cég válaszol a vádakra (képtelenség korrekten válaszolni erre, hiszen hogy tudná beazonosítani az ügyfelet ebből a semmiből?) akkor azzal együtt posztolni a panaszos "történetét".
Ha a cég nem válaszol 1 héten belül, akkor meg le lehet hozni a cég válasza nélkül is.


Kimoderálva: sarostehen_ [11:30:34] @KaTe: Az úgy nem elég kattintásvadász. Írnak a cégnek, aki válaszol, tisztázza magát, kiderül, hogy a poszter hazudott.. de az már nem lesz önálló poszt.. csak kiegészítik a régit.. ha valaki észreveszi akkor ok. A többiekben pedig az marad benne, hogy xy cég átverte az ügyfelet.

Kimoderálva: Dezsike [11:41:11] A Windowsal érkező gépek ára eleve mindig magasabb, pont kb 15.000-el. Nemrég vettem laptopot, egy FreeDOSos gép 109.000 volt, míg Windows 8.1-es társa 124.000 (ugyan az a márka, csak pár szám volt más a típusban, a paraméterek azonosak). Előbbit választottam és rátoltam az egyetem által anno ingyen adott jogtiszta Windows 7-et, beaktiválta magát és működik. Itt gondolom annyi történt, hogy a kereskedő külön számlázta ki a Windowst, nem a gép árába építve - nem tudom ez mennyire szabályos, nem vagyok ebben jártas, de ilyennel még nem találkoztam. Azonban az üzenet, hogy a Windows nem eredeti már gyanúra adhat okot... Lehet csak elfelejtették aktiválni, előfordul, de ha a user nem tudja a gép alján lévő kulccsal aktiválni akkor ott már baj van.

Kimoderálva: Semmitnemérszakitiltással [11:41:55] Ez sajnos megesik.

Olyat se láttunk még, hogy az újként eladott gép alján nem volt winfos matrica, pedig windózzal adták el. A rárakott winfos meg nem volt legális.
Mik vannak!
Különben ki az a marha, aki windózt használ? :D


Kimoderálva: lakit [11:50:51] Az árlistában tényleg szerepel: www.computerimperium.hu/hasznaltlaptop.htm

Windows 7 Professional 64 bit Refurbished licensz - AKCIÓ! Most DÍJTALAN telepítéssel! 15 000 Ft

Bár azt nem értem, hogy az "úr" miért nem oda ment a problémájával, ahol vette a gépet.


Kimoderálva: KaTe [12:18:43] @lakit: Mert az úr a posztolóhoz ment a problémájával, a posztoló meg a homárra. Teljesen életszerű.

Kimoderálva: atpijkamo96 [12:24:18] @Semmitnemérszakitiltással: Talán egy olyan spéci programot vagy játékot akar használni, ami csak vinfodon fut. Esetleg mazochista.

Kimoderálva: atpijkamo96 [12:25:25] vinfoson

Kimoderálva: sarostehen_ [12:25:26] "Én egy pc szervizt üzemeltetek"
Tehát konkurencia.

Azt megnézte a tisztelt szakértő úr, hogy a gépen telepített windows serial száma megegyezik-e a gép alján lévő matricán található kódsorral? Lehet a kedves ügyfél "elfelejtette" közölni hogy az unoka próbált rátenni valami windows verziót, és azóta írja ki ezt az üzenetet.

"Ez egyszerre több bűncselekmény kategóriát is kimerít."
Ezt azért bizonyítani is tudni kéne nem?? Mert ha nem akkor maradjuk csak abban hogy gyanú.


Kimoderálva: Egysimaegyfordított [12:36:25] kamu gyanú.

Kimoderálva: Semmitnemérszakitiltással [12:41:08] @atpijkamo96: Utóbbi.

Kimoderálva: Józsi, a migráns köcsög [12:43:54] linux/ubuntu.
szívesen.


Kimoderálva: shred [13:17:22] A refurbished Windows mit jelent? Kicsit kopog, érdemes már vezérműszíjat cserélni, de azért még elfut? Csak mert egy normál Windows 7 Home 64-bit Premium kb. 30.000 forint magában, a fele ár a Pro változatért gyanúsan alacsony.

Kimoderálva: FDToth [13:25:50] A computer imeprium amiota letezik, kerulni kell, eleg rajuk keresni a neten... 1 a millio csalo es ugyeskedo...

Kimoderálva: homar4prez [13:52:46] @shred: ez a MS üzletpolitikája arra, hogyan adjuk el ugyanazt a szart kétszer. Ha veszel egy használt gépet, notebookot, amin előre telepítve volt a Windows, akkor hivatalosan nem veheted meg az OS-t, hanem újra fizetned kell érte. Ilyenkor olcsóbban kapod, a Home olyan 8000 Ft, a Professional 13-14000. Ha cégbe veszel így használt gépet, csak így lesz legális. A refurished itt nem a szoftverre, hanem a hardverre vonatkozik.

Kimoderálva: atpijkamo97 [14:03:30] @homar4prez: Ez úgy hülyeség, ahogy van. És ha kölcsönveszem, bérlem, tartósbérlem, lízingelem, ellopom, találom?

Ettől persze még persze igaz lehet, nem szoktál butaságokat mondani, de akkor meg hogy nem találkozott ezzel a PC szervizes?


Kimoderálva: 230e [14:06:42] @shred: Amit én vettem azon egyrészt ott volt az OEM matrica (XP), és 5.000-ért adtak egy refurbished 7-et rá.

A poszter nem lehet hogy ezt az utólag ráragasztott matricát vélte a gyárinak?


Kimoderálva: blarke [14:09:06] @Dezsike:
ugye tudod, hogy "anno egyetem altal adott jogtiszta Win7" egyetem utan mar nem jogtiszta, ha telepited? (Campust minden felevben ujitani kell, kulonben mar a feltelepitett Win is jogszerutlenne valik, MSDNAA az idok vegezeteig maradhat a gepen, de a kulcsot aktivalasra csak akkor hasznalhatod, ha meg mindig aktiv a jogviszonyod, utana az sem legalis.)


Kimoderálva: homar4prez [14:10:47] Namost hogy a PC szervizes ezzel nem találkozott, az az ő hibája.

Nem kevés oldal van, akik hivatalosan foglalkoznak használt számítógépek vásárlásával, és ott is így van. pl.:
www.pc-max.hu/webaruhaz/hp-compaq-dc5850-mt-22.html
Amúgy van előnye is, mert ha a brand gépen eredetileg Vista volt, akkor is tudsz hozzá venni 8-14000 forintért legális Win7-et.

Na, még olvasnivaló:
www.avocomp.hu/refurbished-windows
" Amikor valaki (általában egy cég, akiktől a használt gépeink 90%-a származik), megvásárol egy gépet, természetesen Windowst is vásárol hozzá. Méghozzá OEM verziót, merthogy az jóval olcsóbb. (Ez az a verzió, amikor egy matricát ragasztanak a gépre a termék-kulccsal) Namármost, amikor eladják vagy lecserélik ezeket a gépeket a Windowsok használati joga elveszik, mivel hivatalosan csak az a személy használhatja, aki megvette viszont el nem adhatja."

Amúgy kösz :)


Kimoderálva: 230e [14:12:21] @atpijkamo97: Részben igaza van. Az MS "jelentős" kedvezménnyel adja az OEM Windowst, ami csak arra a gépre rakható fel. Refurbished verziót akkor adnak ha más verziót akarsz venni, vagy nem tudod megszerezni a gyári telepítőt, a matricát, és a hozzá való gépet.

Az már más kérdés, hogy a gyári telepítő, a gép, és a matrica birtokában miért is ne lehetne ezt az OEM szoftvert megvenni a használt gép megvásárlásakor. (Ennek az együttes továbbértékesítése akkor sem illegális ha az MS fejre áll).


Kimoderálva: 230e [14:20:17] @homar4prez: Az utolsó bekezdést azért árnyalnám ezzel a a két cikkel:
www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100329-legalis-de-kockazatos-a-hasznalt-szoftver.html

szerzoijog.com/hasznalt-szoftver/

Az MS évekig szajkózta azt hogy a használati jogod (illetve a felhasználási engedélyed) valóban csak neked, mint első vásárlónak és felhasználónak lehet, ez az amit az ún. "jogkimerülés" fogalma szerencsére eltörölt.


Kimoderálva: McZozo [14:38:14] @Dezsike: Ha uj geprol lenne szo akkor meg talan el is lenne fogadhato amit irsz, de az eredeti posztban ez van:

"a gépet a Computer Imperium-nál vásárolta használtan"


Kimoderálva: McZozo [14:43:27] @shred: "A refurbished Windows mit jelent? "
Hat azt hogy ugyan fel van telepitve a gepre de nem jogtiszta es esetlegesen mint aposztbol is lathatjuk csipog hogy lopos kaloz troger vagy :)


Kimoderálva: metal [14:52:57] @homar4prez: És az a durva, hogy ennek utána nézni kb. 5perc. És a panaszkodó szervizes "szekértőnek", és a "programozó kollégának" sem sikerült!

Kimoderálva: Semmitnemérszakitiltással [15:00:29] "Csúnya sztorik a világból: gyári Windows " -> ez már elég csúnya.

@homar4prez:
+1


Kimoderálva: juhaszvik [15:06:40] szegény Microsoft, a történet igazi vesztese. egy ilyen poszt után mindenki adja majd el a részvényeket. mondjuk @atpijkamo97: hozzászólása óta erősödött 40 centet, de már látom, hogy mindjárt beomlik a részvénypiac.
az FBI meg elviszi az Imperium vezetőségét, Lacit a posztolót, de lehet, hogy még Hildát is.


Kimoderálva: Leone_510 [15:29:36] Akkor most a géppel tovább értékesíthető a windows vagy az új tulajnak vennie kell licencet? Mintha nem lenne egyet értés és régi valósnak vélt infót írt felül másik hozzászóló.

Használt dell gépet vettem pár hónapja winfossal és a dell oldalán csak azt látom, hogy "tartozéka" a win7 a gépnek, sorozatszám és az első tulaj sem látszik. Újratelepítettem, a kis matricán lévő sorozatszámot simán vitte.
Szívás lehet ( a winfoson kívül :) ) vagy sem? Jogos tulaja vagyok a szoftvernek is?


Kimoderálva: Dezsike [15:33:37] @blarke: Van hallgatói jogviszonyom, csak passzív.

Kimoderálva: homar4prez [15:35:57] @Leone_510: szerintem ezt senki sem tudja :)
Amúgy persze be lehet aktiválni a ráragasztott matricával is. Akkor van gond esetleg, ha cégre veszed, jön a NAV, és nincs rajta a számlán a Windows, mert a NAV-ot nem a COA matrica érdekli.


Kimoderálva: 230e [15:40:22] @Leone_510: Nem, mert se telepítőd nincsen, sem pedig nyilatkozatod az előző tulajtol.

Kimoderálva: McZozo [17:13:31] @Leone_510: Nem tudom valtozott e az utobbi idoben de 5 eve vettem egy sony Vaiot masodkezbol viszont szamla garancia minden megvolt amit az elado atadott. Majd ezen iratok birtokaban felhivtam a sonyt hogy a laptopot a nevemre irassam, hogy a garancia ha szukseges akkor ervenyesitheto legyen. Minden tovabbi nelkul mindent atirtak a nevemre ugz hogy megvolt minden papirom. Majd aztan a ket ev vegen meg pont a gari lejarta elott hasznaltam is a garanciat es minden flottul ment. A gepen is oem vista volt ott se nyafogtak sose

Kimoderálva: Leone_510 [17:18:46] @homar4prez: köszönöm a választ :) ah ez a helyzet... :(
@230e: köszönöm a választ :) ez így van , ajjaj
@McZozo: köszönöm a választ :)


Kimoderálva: McZozo [17:25:46] @230e: minek telepito? mar az 5 evvel ezelotti fentebb emlitett gepnel is telepito particio volt a gepen elkulonitva amit szukseg eseten biosbol inditas es aztan a win code meg a matrican

Kimoderálva: Rosszindulatú Vászka [19:34:24] Aki ijen satnya hejesírással méltatlankodik az alapból gyanús. És lám, zöldeket beszél.

Kimoderálva: gabors [20:20:38] win license alapbol nem atruhazhato ... meg ha rajta is van a hasznalt gepen az uj tulaj nem hivatalosona tulajdonosa a win akarmi licensnek ...

ezt MS magyarorszag tutti meg is erositi....

es cegek (normalis orszagokban) ezt tudjak es le is torlik nem csak a sajat adataikat de a Windows-t is mert ha nagyobb ceg akkor "site" license-t hasznalnak amit MS sec perc alatt megtalal


Kimoderálva: yuden [07:23:43] Ne aggódjatok, mert ezt a post-ot is töröltetik a Homárral, mint a legutóbbi kettőt. Rejtélyes módon egyik napról a másikra eltűntek, de furcsa...
Jó pár éve, hogy vidéki szervizes munkatársként volt velük dolgom, minket is átvágtak, és pofátlan módon letagadták, hülyének néztek (szakmabelieket), a pénzünket alig kaptuk vissza... Náluk már csak a Radium a nagyobb mocsok..


Kimoderálva: homar4prez [08:00:35] @gabors:
Pontosan. Ha meg OEM COA matrica van rajta, szépen levakarják.

Ettől függetlenül szemétségnek tartom. Én sem adhatom el ugyanazt kétszer, mert az már csalásnak számít. Jó, persze sw meg szellemi termék meg akármi, és erre más szabályozás van, mint a megfogható dolgokra.

Ezzel a refurbished dologgal mondjuk még mindig jobban jár az ember, mert az eredeti ár harmad/negyedéért jut hozzá legálisan az OS-hez. Én egyébként kb. ezt az árat tartanám reálisnak egy Windows licencért.

A másik meg, ott vannak a Bing verziók, amit a gyártók gombért kapnak, ehhez képest egy előtelepített binges wines gép nem olcsóbb, mint a normál. Erről mondjuk nem az MS tehet. És a binges wint újra sem lehet telepíteni, ha az ember nem csinál lemezképet, akkor egy HDD halál után a licenc is veszik.


Kimoderálva: enpera [15:34:58] Windowst ki használ már manapság?

Kimoderálva: gabors [21:49:55] @homar4prez: "Én egyébként kb. ezt az árat tartanám reálisnak egy Windows licencért."

En meg semmilyen arat nem tartok realisnak egy szar Win operencerert ..... most mar egyekent az MS is igy gondolja ... :-)

szemelyesen 15 eve nem hasznalok sajat gepen windows ... mert Desktop-ot magam epitem .... es nem kell hozza windos ... laptopbol meg lease-off-ot vettem (az elso 386-es Toshiba ota) es az elso hogy re-format es Debian .... .

persze aki a legujabb csilli-villii laptopot akarja (nem tudom miert) annak lehet hogy a telepitett szar windos is megeri ... amihez vesz meg virus kergetot, irodai csomagot amiket evente upgrade-el ..

szoval ertd mit mondok ...


Kimoderálva: Lifestyle_ [23:07:48] @gabors: Vírusirtó, ha hülye vagy a netthez és a géphez vagy non-stop pornót nézel van bőven ingyenes, irodai csomagból meg ugyan úgy van Libre Office meg Openoffice

szoval ertd mit mondok ...

De mondok még jobbat... ha nem fillérb@szó hardveren futtatod a win-t képzeld tök jó és még driver-t sem, kell írnom vagy 1 hétig vadásznom hogyha szeretném, hogy működjön a wifi.

'Windowst ki használ már manapság? '

A piac cca. 70-80%-a.


Kimoderálva: gabors [23:26:51] @Lifestyle_: semmi gond fizess nekik bill geci jora is hasznalja billiardjait ....

balmer azt nem tudni ....

tolem windows-ert penzt nem kapnak miota a linux hasznalhato ... 1994-95 ota ... ceges szerverek donto tobbsegen sincs mar windows eveke ota ... (de ehhez erteni is kell valamennyire ... amugy windows is Unix System V csak titkoljak es eladjak mint MS-t


Kimoderálva: Lifestyle_ [23:35:53] Pár dolgot még érdemes tisztába tenni, bár fentebb már nyomokban ott a válasz.

1. OEM verziót eladni nem lehet! Az személyre és nem a gépre szól
2. Használt gépekhez az értékesítéskor lehet vásárolni COA licences (eredetiséget igazoló tanúsítvány) vagy más néven Refurbished Windows-t (de csak akkor, a gép vásárlásával egy időben, utólag illetve önállóan nem megvásárolható!)
3. A Windows eredetiségét nem a telepítő lemez igazolja, hanem a matrica és a számla (esetleg a végfelhasználói licenc)! Ezért általában COA verzió mellé nem is adnak telepítő lemezt.

Ha az Imperium valóban OEM licencet értékesített a posztoló pajtásának és nem COA verziót, akkor vagy nagyon tudnak valamit, hogy a piaci ár kb. feléért van lehetőségük eladni (esetleg jelentős deficittel értékesítették, amit nem hinnék) vagy tényleg kétszer nyúzzák a libát.


Kimoderálva: Lifestyle_ [23:40:57] @gabors: Félre ne érts nekem a Linux-al és pláne a Unix-al semmi bajom, de naivság elvárni a lakosságtól, hogy értsen hozzá, mikor a legtöbbjüknek ezeknél a dolgoknál sokkal alapvetőbb dolgok is problémát tud okozni és ezzel nincs is semmi baj, hiszen nekik ez nem is dolguk. Ők használni szeretnék a lehető legkényelmesebb és ehhez sajnos nagyon fontos az UI illetve a nagyon széles skálán mozgó kompatibilitás. Ezekben pedig a Linux elég gyéren áll.

Kimoderálva: Lifestyle_ [23:47:58] 'amugy windows is Unix System V csak titkoljak es eladjak mint MS-t '

Ne kezdjünk chemtrail-ezésbe, mert komolytalanná válunk.


Kimoderálva: gabors [00:04:22] @Lifestyle_:

"Ezekben pedig a Linux elég gyéren áll. "

hat nem tudom a nem is olyan semmi samsung es az okos telefononok donto tobbsege linux-ot hasznal ... szinte minden consumer router IS...

ne teveszd mar ossze a linux-al a kulonbozo disztribuciokat vannak egesz jok pl android ...
en slackware hivo voltam sokaig ... de Debian vegul meggyozobb manapsag

amugy "hivatalos" cuccaink RHEL mert ugye fonokok nem hiszik hogy "ingyen" szoftware barmire is jo ... aztan a web-esek meg minden applikaciot sot a kernelt is forrasbol epitik !!!

de egy korabbi munkam eseten Ubuntut hasznaltunk az AWS-en ... es community


Kimoderálva: atpijkamo118 [00:16:30] @Lifestyle_: Persze, túlzás, hogy a vindóz Unix alapokra épülne, de az igaz, hogy a minta egy igazi operációs rendszer volt.

Amikor a MS látta, hogy a windóz fejlesztése zsákutca, új alapokra helyezte. Felfogadott egy igazi szoftverest, a VAX VMS-t fejlesztő Dave Cutler-t, és újraíratta az egészet. Na persze nyilván nem mindent írtak újra, mert egy csomó bögöt megörököltek a DOS-os Win98-ból. De sok évtizedes sikertelen próbálkozás után végre let az MS-nek egy használható oprendszere. A VMS minden betűjét helyettesítették az ABC rákövetkező betűjével, így lett WNT, vagyis Windows NT. Ezt továbbfejlesztgetve végül Windows XP lett a bárki által elérhető és használható oprendszer. Én bottal nem piszkálnék egy vindózt sem, de ha pisztolyt a fejemhez nyomnák, a WinXP-t választanám.

Az vicces, hogy a MS régen árult Unixot, úgy hívták, hogy Xenix, és egy rakás 5 1/4-es floppin volt. Sajnos nem volt olyan gép, amire fölrakhattam volna, pedig szívesen használtam volna akkoriban.


Kimoderálva: atpijkamo119 [00:24:53] @gabors: "@Lifestyle_: "Ezekben pedig a Linux elég gyéren áll. ""

:)) Tényleg vicces. Az Ubuntut bárki fölrakja, aki merészel egyáltalán oprendszert telepíteni. És tényleg, az Android egy linux verzió, szóval párszázmillióan vígan használják. Ha rútolod, bemész egy terminálemulátorral, simán használhatod Unix tudással. (Csak nem a gyökérből indul a rendszer, hanem a /system direktoriból. Ami nem egy rossz döntés.)

"en slackware hivo voltam sokaig ... de Debian vegul meggyozobb manapsag"

Én is pontosan.

"1994-95 ota ... ceges szerverek donto tobbsegen sincs mar windows eveke ota"

Haveromék a HP-nál legalább tíz éve minden szar készülékbe, oszcilloszkópokba, mindenbe vindózt raktak. Meg is tudta indokolni.


Kimoderálva: gabors [01:49:29] @atpijkamo119: "Haveromék a HP-nál legalább tíz éve minden szar készülékbe, oszcilloszkópokba, mindenbe vindózt raktak. Meg is tudta indokolni. "

en nem "minden" cegre gondoltam hanem ahol en vagyok/voltam .... ja a legtobb serverunk HP .... (van meg egy par SUN legacy)

ugy kb 7-8 eve volt egy munkam ahol SUN server-rel kellet menni mert felsobb utasitas alapjan az csak szerver :-) (meg volt "worldwide megallapodas) .. mondom fasza ... megjott mindjart kivettem HD-okat bettettem ujjat es installtam
Debiant .... mint kiderult tobb driver volt mint a Solarisra ... ami nem volt az a "container" dolog de nalam ez semmi elonyt nem jelentett volna .... mert akkoriban meg virtualizalas nem volt divat .... (nem sokkal kesobb mar Xen-t nyomtam sajat kernellel ) ...

szoval a linux eleg szarul teljesit :-) a csilli-villi Windowshoz kepest ahol a gui megeszi vas kb 20%-at ... mi fasznak GUI egy database szerverrre.... az aki csak kattingatva tud egy adatbazis szervert felepiteni meg adminisztralni az nem sokat er....


Kimoderálva: 230e [14:08:54] @Lifestyle_: OEM verzió az adott számítógéppel értékesíthető az uniós szabályok alapján. Nem személyre, hanem az adott készülékre vonatkozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://bestofhomar.blog.hu/api/trackback/id/tr858312280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása